Nieuwsbrief Waterstof Utrecht maart 2022

header nieuwsbrief Waterstof Utrecht
Nieuwsbrief hoofdafbeelding. Tekst in de afbeelding: Nieuwsbrief Convenant waterstof in mobiliteit provincie Utrecht

Beste ondertekenaar,

Dit is de tweede nieuwsbrief in het kader van het ‘Convenant waterstof in mobiliteit provincie Utrecht’. Deze nieuwsbrief brengen wij een paar keer per jaar uit. Zo houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het convenant en de voortgang van de ambities die daarbij horen. De eerste nieuwsbrief gemist? Lees hem dan terug op www.waterstofutrecht.nl.

Kent u meer mensen die geïnteresseerd zijn in deze nieuwsbrief? Stuur hem gerust door. Geïnteresseerden kunnen zich ook bij ons aanmelden via info@waterstofutrecht.nl.

Veel leesplezier!

EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven (ECUB),
mede namens provincie Utrecht en KWR Water Research Institute

In deze nieuwsbrief:
waterstofgraafmachine

Webinar waterstof mobiele werktuigen

Op donderdag 31 maart 2022 organiseren Platform Groene Hart Werkt!, EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven (ECUB) en de provincies Utrecht en Zuid-Holland een live-webinar over waterstof en mobiliteit. Dit is het tweede webinar in een reeks webinars over waterstof en mobiliteit.

GWW-sector staat centraal

In deze tweede editie ligt de nadruk op het gebruik van werktuigen op waterstof in de grond-, weg- en waterbouwsector in Nederland. Tijdens het webinar ziet u bijdragen van onder andere de gemeente Rotterdam, DENS en Aeres. Zij delen kennis en ervaringen over onderwerpen als:

 • toepassingsmogelijkheden;
 • aanschafprijs en leasemogelijkheden;
 • technische aspecten
 • opleidingsmogelijkheden.

Het webinar begint om 15.00 uur. Het volledige programma is te vinden op de website van ECUB. Of meld u direct aan op Eventbrite. U ontvangt dan een link om donderdag 31 maart deel te nemen aan het webinar.

Aanmelden voor het webinar
Logo's nieuwste ondertekenaars

Even bijtanken

In de vorige nieuwsbrief meldden we dat het Ministerie van Defensie de 100e ondertekenaar van het ‘Convenant waterstof in mobiliteit provincie Utrecht’ was. Ook daarna hebben we niet stilgezeten. Laten we even ‘bijtanken’ met een opsomming van de activiteiten tot nu toe:

6 nieuwe ondertekenaars

De teller van ondertekenaars staat inmiddels op 106. De nieuwste ondertekenaars zijn:

 • Matex Deuren
 • Terberg Techniek BV IJsselstein
 • Logicx Berging BV
 • TVVL
 • J.A. Nap internationaal transport BV
 • Tribus BV

Deze en vele andere ondernemers hebben het convenant getekend omdat ze bijvoorbeeld:

 • van plan zijn om personenauto’s op waterstof te gaan aanschaffen/leasen
 • gebruik willen gaan maken van bestelbusjes op waterstof
 • vrachtauto’s op waterstof produceren of ombouwen
 • werken aan een waterstoftankstation
 • kennis verspreiden over de mogelijkheden van rijden op waterstof

Wensen, plannen, verbinden

Een van de belangrijkste onderdelen in het convenant is Verbinden. Met een deel van de ondertekenaars hebben we inmiddels goede gesprekken gevoerd. Uiteindelijk hopen we met al onze ondertekenaars in gesprek te kunnen gaan om te bespreken hoe wij kunnen helpen om de ambities waar te maken. Zo kunnen we ophalen wat de wensen zijn, waar de (koppel)kansen liggen en partijen met elkaar verbinden. Want energietransitie doen we samen!

Vernieuwing website en huisstijl

Het convenant, inclusief de logo’s en de volledige ambities van de 106 ondertekenaars, is te downloaden op www.waterstofutrecht.nl. Deze website is nu nog onderdeel van de ECUB-website, maar achter de schermen wordt er hard gewerkt aan een eigen website. Ook zijn we bezig met het ontwikkelen van een nieuw logo en een daarbij behorende huisstijl. We maken hiermee een professionaliseringsslag, waarmee we u als ondertekenaar nog beter op de hoogte kunnen houden van alle ontwikkelingen rondom waterstof in de mobiliteit.

Ook in gesprek met ons?

Wilt u ook een afspraak met ons maken of heeft u een andere vraag? Stuur gerust een mailtje naar info@waterstofutrecht.nl, dan nemen wij contact met u op.

bulldozer

Subsidie voor bouwmaterieel op waterstof

De Rijksoverheid opent in mei de regeling SSEB: Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel.

Hier kunnen alle ondernemers gebruik van maken die emissieloze bouwmachines (bouwwerktuigen, hulpfuncties of bouwvoertuig) aanschaffen of ombouwen voor hun bedrijf. Volledig emissieloos betekent dat de werktuigen en voertuigen volledig gebruik moeten maken van waterstof of elektriciteit, zonder fossiele brandstoffen. Ook innovatieve oplossingen voor emissieloze bouwmachines en de benodigde laadinfrastructuur komen in aanmerking voor subsidie.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu werkt aan de transitie naar een emissieloze bouwplaats. De routekaart Schoon en Emissieloos Bouwen heeft de volgende doelstellingen:

 • Klimaatneutrale GWW: 0,4 megaton minder CO2
 • Programma Aanpak Stikstof: 60% minder stikstof
 • Schone Lucht Akkoord: 75% betere luchtkwaliteit

Meer informatie over de subsidieregeling op de website van RVO >>

In het webinar van donderdag 31 maart wordt ook aandacht besteed aan deze subsidieregeling. Dik de Weger van Rijkswaterstaat geeft dan een toelichting.

Save the date 12 tot en met 14 mei 2022 (Studiereis Mobiliteit op groene waterstof naar kopenhagen)

Studiereis naar Denemarken voor overheden

Van 12 tot en met 14 mei 2022 organiseert H2 Rijders een studiereis naar Denemarken voor (semi-)overheden. H2rijders werkt hierbij samen met hun netwerk in Duitsland en Denemarken.

Tijdens de reis ervaart u het rijden op waterstof en heeft u gelegenheid om van gedachten te wisselen met collega’s van andere overheden. Ook kunt u in gesprek met experts in Denemarken en Duitsland en u ziet wat zij doen op het gebied van waterstof. Onder andere een bezoek aan de gemeente Kopenhagen en het HySynergy Project and Refinery in Fredericia staan op de planning.

Hoewel er dagelijks berichten over waterstof in de media verschijnen, ziet H2 Rijders nog steeds onbekendheid over het thema waterstof en mobiliteit. Met deze studiereis willen ze daarom weg van de waan van de dag en ruimte geven voor inspiratie en het ontwikkelen van een toekomstvisie.

Deze reis is speciaal voor overheden. Werkt u bij de overheid en heeft u waterstof in uw werkpakket? Neem dan contact op met Arjan de Putter via e-mail arjan@h2rijders.nl of kijk op www.h2rijders.nl.

Voordat u deelneemt, vindt er een intakegesprek plaats via Teams. Daarna beslist u over uw deelname. Tijdens het intakegesprek bespreekt u ook uw doelstellingen en verwachtingen.

Meer informatie >>

sfeerimpressie cycling 4 climate

Cycling 4 Climate langs waterstoftankstation

Op zaterdag 12 maart vond ‘Cycling 4 Climate’ (fietsen voor het klimaat) plaats in de provincie Utrecht. Er waren fietstochten van 42 en 84 km. Het was een geslaagde activiteit waaraan ongeveer 40-50 mensen meededen. Veel deelnemers zijn zowel voor hun werk als privé met duurzaamheid bezig. Tijdens het fietsen was er volop gelegenheid om te netwerken.

Tijdens de rit bezochten de groepen fietsers diverse duurzame initiatieven in de provincie Utrecht:

 • Landgoedwinkel in Utrecht
 • Energiecoöperatie Beng met een zonneveld in Groenekan/De Bilt
 • Het Energiecentrum in Zeist
 • Triodos Bank Nederland in Zeist met het bidirectionele laadplein van We Drive Solar
 • Klimaatadaptief schoolplein in Werkhoven
 • Bos bij Leersum
 • Energiecoöperatie EWEC in Wijk bij Duurstede
 • Ecowijk in Houten
 • Het waterstoftankstation van Hysolar bij Jos Scholman in Nieuwegein.

De fietsers waren erg geïnteresseerd in het openbare waterstoftankstation bij aannemersbedrijf Jos Scholman. Ze bleven lang rondkijken en stelden veel goede vragen, die Dik Raadgever, Jos Boere, Robert Scholman (Hysolar) en Regina Horbach (provincie Utrecht) met veel plezier beantwoordden.

Lees meer over het evenement Cycling 4 Climate >>

fietsers change 4 climate

Denk met ons mee

Heeft u een tip voor de volgende nieuwsbrief? Laat het ons weten!
Stuur een e-mail naar info@waterstofutrecht.nl. Wie weet ziet u in de volgende nieuwsbrief uw suggestie terug.